Vanligt förekommande frågor angående EpiPen®/EpiPen® JR

Vanligt förekommande frågor angående EpiPen®/EpiPen® JR

F: Vad är skillnaden mellan EpiPen® och EpiPen® Jr.?

S: Båda innehåller adrenalin, men i olika mängder. Om du väger mer än 30 kg, behöver du vanligtvis EpiPen®, om barnen väger under 30 kg, behöver han/hon vanligtvis EpiPen® Jr. Din läkare avgör vilken som är rätt.

F: Hur vet jag att min EpiPen®/EpiPen® Jr. har fungerat och att jag fått i mig adrenalinet jag behöver?

S: När du stöter EpiPen®/EpiPen® Jr. mot låret, kommer nålen lösas ut och dosen av adrenalin att frisläppas. När EpiPen®/ EpiPen® Jr. tas bort, kommer den orange änden att förlängas för att täcka nålen och kontrollfönstret blir mörkt. Det kommer fortfarande att finnas lite adrenalin kvar i pennan, detta är helt normalt. Du kommer snabbt att börja känna att adrenalinet verkar. Kom ihåg, varje EpiPen®/EpiPen® Jr. kan bara användas en gång.

F: Det finns en ”luftbubbla” i min EpiPen®/EpiPen® Jr., kan jag fortfarande använda den?

S: Bubblan är en typ av gas som kallas kvävgas och det är helt normal att hitta en bubbla i EpiPen®/EpiPen® Jr. Oroa dig inte för att använda pennan, bubblan kommer inte att störa funktionen.

F: Hur förvarar jag min EpiPen®/EpiPen® Jr.?

S: Adrenalin är känsligt för ljus. Behåll autoinjektorn i ytterkartongen och förvara den vid högst 25° C. Du får inte kyla eller frysa din EpiPen®/EpiPen® Jr. eller exponera den för extrem värme. Förvaras i ytterkartongen för att skydda autoinjektorn mot ljus. Om vätskan utsätts för luft eller ljus försämras adrenalinet snabbt och vätskan blir rosa eller brun. Kom ihåg att inspektera innehållet genom kontrollfönstret i EpiPen®/EpiPen® Jr. autoinjektor då och då för att försäkra dig om att vätskan fortfarande är klar och färglös. Byt autoinjektor vid utgångsdatum eller tidigare om lösningen är missfärgad eller innehåller en fällning (partiklar).

F: Hur kasserar jag en EpiPen®/EpiPen® Jr?

S: Kontakta ditt apotek. De kan ge dig råd.

F: Vad gör jag om jag märker att min EpiPen®/EpiPen® Jr. har gått ur?

S: Se till att du träffar din läkare eller apotekspersonal så snart som möjligt för att få en ny penna. Lägg in en påminnelse om ”utgångsvarning” i din kalender/mobiltelefon så du påminns när din penna är på väg att gå ut. Du kan även registrera dig gratis på www.epipen.eu för att få meddelanden när din EpiPen®/ EpiPen® Jr. håller på att bli för gammal.

F: Vad bör jag tänka på när jag reser med EpiPen®/ EpiPen® Jr?

S: Var beredd på att ha tillräckligt med autoinjektorer med dig, eftersom det finns länder där det är svårt att få tag på en EpiPen®/EpiPen® Jr. Vissa flygbolag begär ett läkarintyg från din läkare innan du får flyga. Fråga ditt flygbolag innan din resa om detta är nödvändigt.


Om du har problem med din EpiPen®/EpiPen® Jr., kontakta din läkare eller apotek. De kan hjälpa dig.

EpiPen®/EpiPen® JR. Demonstrationsvideo >>

Riskhanteringsmaterial, EpiPen&EpiPen Jr., bruksanvisning v. 3.0, Mars 2021
Godkänd av Fimea 2.3.2021


Bär alltid med dig två EpiPen®

Bär alltid med dig två EpiPen®/EpiPen® Jr. Om symtomen inte har förbättrats inom 5-15 minuter kan en andra injektion ges. Varje EpiPen®/EpiPen® Jr. kan bara användas en gång.


Köp EpiPen®övningspenna

Med en EpiPen® övningspenna kan du öva trygg användning av EpiPen®. Du kan köpä en övningspenna på apoteket.