EpiPen®/EpiPen® JR. - Usein kysytyt kysymykset

EpiPen®/EpiPen® JR. - Usein kysytyt kysymykset

K: Miten EpiPen® ja EpiPen® Jr. eroavat toisistaan?

V: Kumpikin sisältää adrenaliinia, mutta eri määrän. Jos painat yli 30 kg, tarvitset EpiPen® autoinjektorin. Jos lapsi painaa 15 kg - 30 kg, hän tarvitse EpiPen® Jr. autoinjektorin. Lääkäri päättää, kumpi valmisteista on sopiva.

K: Mistä tiedän, onko EpiPen® / EpiPen® Jr. autoinjektori toiminut ja olenko saanut tarvitsemani adrenaliinin?

V: Kun EpiPen® / EpiPen® Jr. autoinjektori napautetaan reittä vasten, neula työntyy esiin ja adrenaliiniannos laitteesta vapautuu. Kun vedät EpiPen® / EpiPen® Jr. autoinjektorin irti reidestä, laitteen oranssi pää työntyy neulan päälle ja tarkastusikkuna tummenee. Autoinjektoriin jää jäljelle hieman adrenaliinia; tämä on aivan normaalia. Adrenaliinin vaikutus alkaa tuntua nopeasti. Muista, että yksittäistä EpiPen® / EpiPen® Jr. autoinjektoria voi käyttää vain kerran.

K: EpiPen® / EpiPen® Jr. autoinjektorissa on “ilmakupla” – voiko sitä silti käyttää?

V: Kupla on typpikaasua. On aivan normaalia, että sitä näkyy EpiPen® / EpiPen® Jr. autoinjektorissa. Voit käyttää autoinjektoriasi huoletta, sillä kupla ei vaikuta sen toimintaan.

K: Miten EpiPen® / EpiPen® Jr. autoinjektoria säilytetään?

V: Adrenaliini on valolle herkkä. Säilytä autoinjektori suojakotelossaan ja alle 25 °C:ssa. EpiPen® / EpiPen® Jr. autoinjektoria ei saa säilyttää jääkaapissa eikä pakastimessa eikä altistaa äärimmäiselle kuumuudelle. Pidä suojakotelo ulkopakkauksessa valolta suojaamiseksi. Ilma ja valo heikentävät adrenaliinia nopeasti, jolloin se muuttuu väriltään punertavaksi tai rusehtavaksi. Muista tarkistaa aika ajoittain, että EpiPen® / EpiPen® Jr. autoinjektorin lasisäiliössä oleva liuos on edelleen kirkasta ja väritöntä. Vaihda autoinjektori uuteen viimeiseen käyttöpäivämäärään mennessä tai aikaisemminkin, jos liuoksen väri on muuttunut tai liuoksessa on sakkaa (kiinteää ainetta).

K: Miten vanhentunut, käyttämätön EpiPen® / EpiPen® Jr. hävitetään?

V: Kysy neuvoa apteekista.

K: Mitä teen, jos huomaan EpiPen® / EpiPen® Jr. autoinjektorin vanhentuneen?

V: Hae uusi autoinjektori mahdollisimman pian lääkäriltäsi tai apteekista. Aseta matkapuhelimeesi hälytyksiä, jotka muistuttavat viimeisen käyttöpäivämäärän lähestymisestä.

K: Mitä on huomioitava EpiPen® / EpiPen® Jr. autoinjektorin suhteen matkoilla?

V: Varmista, että sinulla on riittävä määrä EpiPen® / EpiPen® Jr. autoinjektoreita mukanasi, koska joistakin maista niitä on vaikea saada. Jotkut lentoyhtiöt vaativat myös kirjallisen lentoluvan lääkäriltä; ole tällöin ennen lentoa asiasta yhteydessä lentoyhtiöön.


Käänny EpiPen® / EpiPen® Jr. autoinjektoriin liittyvissä ongelmissa lääkärin tai apteekin puoleen.

EpiPen®/EpiPen® JR. -esittelyvideo >>

Riskienminimointimateriaalia, EpiPen&EpiPen Jr., potilasohje v. 3.0, maaliskuu 2021
Fimean hyväksymispäivämäärä 2.3.2021


Pidä aina mukanasi kaksi EpiPen® autoinjektoria

Pidä aina mukanasi kaksi EpiPen® / EpiPen® Jr. autoinjektoria siltä varalta, etteivät oireet lievity 5–15 minuutissa ja tarvitset toisen annoksen. Yksittäistä EpiPen® / EpiPen® Jr. autoinjektoria voi käyttää vain kerran.


Osta EpiPen®-harjoituskynä

EpiPen®-harjoituskynällä voi harjoitella kynän oikeaa käyttöä. Harjoituskynän voi ostaa apteekista, kysy lisää apteekin henkilökunnalta.